PERSBERICHT 40 jaar Turfrace

40 jaar Turfrace

Op 27, 28 en 29 september wordt weer de jaarlijkse Turfrace gevaren, een zeilwedstrijd met historische zeilende bedrijfsvaartuigen van Warmond naar Vinkeveen, en terug. Dit jaar een extra feestelijke Turfrace want de Stichting Zeilvaart Warmond, en ook de Turfrace zelf, bestaat dit jaar 40 jaar. Voor donateurs, oud-schippers en bemanningsleden en overige belangstellenden vaart een gratis rondvaartboot de schepen tegemoet en begeleidt ze naar de finish. En bij de finish zelf, zondagmiddag in Park Groot Leerust, wordt dit gevierd met een muzikaal onthaal met de 4Tuoze Matroze.

Iedereen is van harte welkom in het park om de schepen een warme ontvangst te geven, te genieten van de 4Tuoze Matroze en aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking om circa 15:00 uur.

De Turfrace is 1984 een prestatietocht waarvoor in 3 dagen in totaal 78 km afgelegd wordt met westlanders en kagenaars door te zeilen, te bomen, te jagen of te roeien. Afhankelijk van het weer kan dat een loodzware tocht zijn, waarbij elk schip in het voordeel kan zijn in wisselende weersomstandigheden. Het doel van de wedstrijd is om de route net als vroeger zo snel mogelijk af te leggen en de zakken met turf zo snel mogelijk bij de finish af te leveren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De start van de Turfrace is op vrijdag 27 september om 07.30 uur in Park Groot Leerust te Warmond. Tussen 15:00 uur en 18:00 uur zullen de schepen aankomen bij Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) te Vinkeveen. Zaterdag 28 september starten de schepen om 10.00 vanaf de WVA te Vinkeveen en gaan zij via Mijdrecht richting de Tolhuissluizen te Nieuwveen. Op zondag 29 september starten de schepen om 10:00 uur vanaf de Tolhuissluizen waarna de eerste schepen rond 12:30 uur in het park te Warmond worden verwacht voor de finish.

Alle drie de wedstrijddagen zijn de schepen via het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart Warmond online en op zondag op een groot scherm in de tent in het park te volgen. Voor de link naar de Track & Trace kunt u terecht op de website (www.zeilvaartwarmond.nl) of u kunt u ook de gratis app downloaden die zowel voor Android als iOS beschikbaar is. Op de website is ook een routebeschrijving te vinden en te downloaden voor als u de turfrace met de auto of op de fiets wilt volgen.

Het complete programma is als volgt:

Vrijdag 27 september

             07:00 uur Palaver in de tent in Park Groot Leerust
             07:30 uur Start
             in de loop van de middag aankomst bij de WVA in Vinkeveen, Baambrugse Zuwe 143F
             gezamenlijke maaltijd en feestelijk samenzijn

Zaterdag 28 september

             09:30 uur Palaver bij het clubhuis van de WVA
             10:00 uur Startprocedure Lelievletten en Turfschepen
             in de loop van de middag aankomst bij de Tolhuissluizen in Nieuwveen
             Gezamenlijke maaltijd en feestelijk samenzijn

Zondag 29 september

             09:30 uur Palaver tussen de grote en de kleine sluis
             10:00 uur Startprocedure bij de Tolhuissluizen
             10:00 uur Vertrek rondvaartboot vanaf de Gemeentehaven in Warmond
             vanaf ca 12:30 uur Aankomst Turfschepen en lelievletten in Park Groot Leerust
             vanaf 14:00 uur Optreden van de 4Tuoze Matroze
             circa 15:00 uur Prijsuitreiking
             tot circa 17:00 uur feestelijk samenzijn

Wilt u mee met de rondvaartboot, meldt u zich dan aan door een mailtje te sturen naar info@zeilvaartwarmond.nl